5 tips voor het inrichten van een snoezelruimte

Zorginstellingen, scholen, therapeuten of gewoon thuis. Op steeds meer plekken komt een snoezelruimte te voorschijn. Ze zijn er om te kalmeren en om te prikkelen.

Voor een snoezelruimte thuis hoef je niet persé een aparte ruimte te hebben. Een deel van een ruimte kan al genoeg zijn!

Voor wie is snoezelen?

Snoezelen is een activiteit die geschikt is voor alle kinderen en volwassenen. Alleen zijn we natuurlijk allemaal uniek. En hebben we allemaal andere zintuigelijke behoeften. Daarom is het belangrijk dat er in een snoezelruimte verschillende opties zijn of dat een snoezelruimte wordt aangepast op de persoon.

Voor sommige kinderen is de snoezelplek een ruimte om tot rust te komen bij overprikkeling en om tot rust te komen na bijvoorbeeld een ‘woede-uitbarsting of een paniekaanval’. Deze kinderen ervaren door de veelheid aan prikkels om hen heen al sneller paniek of stress. In een snoezelruimte kunnen zij tot rust komen wanneer ze zichzelf niet meer onder controle hebben. De visuele, tactiele en bewegingsprikkels kunnen hen helpen kalmeren.

Een andere groep kinderen heeft juist behoefte aan meer sensorische prikkels, ookwel de prikkelzoekers genoemd. Ze zijn actief op zoek om zichzelf meer prikkels te geven. Dit kun je zien aan het bewegen, kauwen op materiaal, schijnen van lampen in de ogen, oor bij de speaker leggen etc etc.

En natuurlijk, en dat is de grootste groep, zijn er kinderen die gemengde zintuiglijke behoeften hebben. Zo kunnen ze prikkelzoekers zijn op bepaalde zintuiglijke gebieden en juist weer prikkelvermijdend met betrekking tot andere zintuiglijke informatie.

Maar hoe richt je dan een snoezelruimte in die aangepast is op het kind? Hieronder deel ik 5 tips met je.

Tip #1 Snoezelen in een kleine ruimte

Heb je geen grote ruimte beschikbaar om te snoezelen? Dan is dit nestje een uitkomst. Je hangt hem op en je kunt erin zitten. De lampjes erin geven je een mooi effect. Je kunt eventueel nog een muziekje aanzetten. Sluit jezelf even volledig af van de buitenwereld en ontspan.

Tip #2 De juiste verlichting

Met licht kun je sfeer creëren. Wanneer je in een omgeving met tl-verlichting bent voel je je anders dan in een omgeving met gedimd of kaarslicht. Een bewolkte donkere dag voelt anders dan een zonovergoten dag.  Licht speelt dus een grote rol bij de visuele prikkels.

Wanneer je prikkels wilt toevoegen kun je beweging in verlichting combineren. Dit doe je door lampen als de bubbelbuis, waterprojector, Sterrenhemel of de lampen met kleurverandering en sterretjes effect

Voor ontspanning is warm, zacht licht gewenst. Dit kan door een lichtslinger, een dimmer of een nachtlampje.

Tip #3 Sensorisch speelgoed

In een snoezelruimte kan ook zeker gespeeld worden. Er zijn hiervoor een hoop verschillende opties voor Sensorisch speelgoed. Je kunt hiervoor tactiele (voel) producten gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn een zachte voelbal, een voelpuzzel of een tangle

Bied niet alle producten in een keer aan maar wissel met materiaal. Zo voorkom je een teveel aan prikkels en overmatige stimulans.

Mocht jouw kind veel op zijn shirt kauwen of op materiaal bijten en behoefte hebben aan deze druk. Dan kun je ook kauw attributen geven waar veilig op gekauwd kan worden.

Tip #4 Het geurzintuig

Een geur kan herinneringen oproepen, kan je kalmeren of kan je extra prikkels geven om te kunnen concentreren. Je kunt wat etherische oliën nemen, het op een doekje doen en het laten ruiken. De geuren bloemenpracht, Wintersprookje of Eiland droom geven een verschillende geursensatie.

Tip #5 Toevoegen van geluid

Een achtergrond muziekje past goed in de snoezelruimte. Sommige lampen, zoals de waterprojector en de Sterrenhemel hebben een speaker waar je je telefoon aan kunt koppelen. De sterrenhemel laser lamp past de snelheid van de beweging aan op de muziek.

Ook zonder deze lampen kun je zelf muziek opzetten. Rustige muziek werkt kalmerend en zijn effectief bij het verminderen van angst of stress. Je kunt kinderen ook zelf controle geven over het geluid door bijvoorbeeld de regenmaker te geven. Deze creëert het geluid van het tikken van de regen wanneer je de buis omdraait. Ook het muziekdoosje geeft ze de controle om zelf het muziekje af te spelen.

Wat zijn jouw ervaringen en tips met een snoezelruimte?

We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *